Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Οι «Σπορίτες» μοιράζουν δωρεάν παραδοσιακούς σπόρους στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

Δωρεάν παραδοσιακούς σπόρους θα μοιράσει την Πέμπτη (18/04) η ομάδα «Σπορίτες» Ξάνθης.

Σε σχετικό κάλεσμα αναφέρονται τα εξής για τη δράση:

Κάλεσμα για συμμετοχή και υποστήριξη στην πόλη της Ξάνθης

Επέκταση των δράσεων, της ομάδας “Σπορίτες” Ροδόπης, στη Θράκη.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε για μια σημαντική πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει η ομάδα “Σπορίτες” Ροδόπης και να σας προσκαλέσουμε να συμμετάσχετε και να υποστηρίξετε την επέκταση της δράσης τους στην πόλη της Ξάνθης. και ευρύτερα, στην περιοχή της Θράκης.

Οι “Σπορίτες” αφοσιώνονται στη διάσωση και τη διανομή ποικιλιών σπόρων προς διατήρηση της βιοποικιλότητας και προώθηση της βιώσιμης γεωργίας. Μετά από την πολυετή δράση τους στη Ροδόπη, αποφάσισαν να επεκτείνουν την προσπάθειά τους στην πόλη της Ξάνθης και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν επικρατήσει οι βελτιωμένες ποικιλίες σπόρων, τα υβρίδια, τα οποία χαρακτηρίζονται από αυξημένο ποσοστό νερού στη σύνθεσή τους και μειωμένη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών. Η ομάδα, έχει ως στόχο τη συλλογή, διατήρηση και ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων, καθώς και την ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της διατήρησής τους και τις ανάγκες των φυτών. Αυτό καθιστά τους καλλιεργητές ανεξάρτητους από φάρμακα και νέους σπόρους κάθε χρόνο. Μ΄αυτό τον τρόπο προάγουμε την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα των παραδοσιακών ποικιλιών, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στην τοπική κλιματική ιδιαιτερότητα και δεν απαιτούν τόσες εισροές λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η απώλεια των παραδοσιακών ποικιλιών ισοδυναμεί με απώλεια ενός πολιτιστικού και οικονομικού δημόσιου αγαθού. Μόνο μικρό ποσοστό των λαχανικών που υπήρχαν πριν από 50 χρόνια διατηρείται υπό καλλιέργεια σήμερα. Ας σπείρουμε λοιπόν τον σπόρο της διατήρησης και της βιοποικιλότητας για τις επόμενες γενιές..

Για το σκοπό αυτό χρειαζόμαστε τη συμμετοχή σου. Σε καλούμε, λοιπόν, την Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 στο αμφιθεατράκι της πλατείας 18,00-20,00 όπου θα μοιραστούν δωρεάν παραδοσιακοί σπόροι από το απόθεμα των “Σποριτών” Ροδόπης.

Ομάδα “Σπορίτες” Ξάνθης

Οι «Σπορίτες» μοιράζουν δωρεάν παραδοσιακούς σπόρους στην Ξάνθη
Γιώργος Μαυρίδης
Γιώργος Μαυρίδης
Ο Γιώργος Μαυρίδης αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού με αντικείμενο «Media and Communication Studies» από το Malmö University της Σουηδίας καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού με αντικείμενο «Digital Humanities» από το Linnaeus University της Σουηδίας. Το 2024 ολοκλήρωσε το τρίτο μεταπτυχιακό του με αντικείμενο «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας: Δίκαιο και Πολιτική» στο ΑΠΘ.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα